ES Clinic - Excellent Smile Clinic

Mesaj Gönder

Formu Doldurun Sizi Arayalım

Protez Diş Tedavisi

image

Diş protezleri ikiye ayrılır. Çıkartılabilir ( hareketli ) ve sabit diş protezleri olarak uygulanır. Diş eksliğini gidermek için uygulanan tedavilerin sonuç vermediği durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Protez diş tedavisi, doğal dişlerin görevini yapan dişleri oluşturmak için uygulanan bir tedavidir. Sabit diş protezleri hastanın çıkaramadığı, kron veya köprü protezleri gibi yapıştırma teknikleri kullanılan protezlerdir. Kişiye doğal dişl görünüm ve işlevsellik sağlayan sabit diş protezleri, son yılların en popüler diş uygulamalarındandır. Köprü protezleri olarak da bilinen sabit diş protezleri, diş eksikliği durumunda komşu dişlerden destek sağlanarak eksik dişlerin yerine yerleştirir. Bu sayede hem işlevsellik hem estetik sağlar. Doğal dişlerin renk ve dokusuna uygun şekilde üretilirler. Diş protezleri, laboratuvarda hazırlanarak dişlere yapıştırılır. Kişinin ağız ve diş ölçülerine göre hazırlanır. Sabit diş protezleri, sadece diş hekimi tarafından çıkartılabilir. Hareketli diş protezleri ise birey tarafından kolayca çıkartılabilir. Metal destekli veya metal desteği olmadan uygulanabilir. Metal destekli sabit diş protezleri daha dirençlidir ama estetik açıdan biraz problemlidir. Bunun en önemli nedeni, ışık geçişinin metal tarafından engellenmesidir.

Protez Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Sağlıklı dişler için uygulanan diş bakımı , diş protezleri için de uygulanmalıdır. Her ne kadar biraz farklı olsa da, rutin temizlik çok önemlidir. Hem diş protezlerinin daha uzun kullanımını sağlar, hem de ağız ve diş hastalıklarından korur. Olası diş problemlerine sebep olabilecek diş plağı, yiyecek artıkları ve tartar oluşumunu önlemek için günlük temizlik düzenli olarak yapılmak zorundadır. Diş protezlerin bakımı ve temizliği, sağlıklı dişlerin bakımı ile aynıdır. Başarılı bir şekilde yapılan diş protezinin, işlev ve temizlik açısından sağlıklı bir dişten farklı olmaması gerekir. Dişlerinizi günde 2 kez fırçalamalısınız ve diş ipi kullanmalısınız. Diş protezi kullanan kişilerin, özel diş ipi ve diş fırçaları kullanmaları önerilmektedir. Dişçi, size bu konuda bir kaç tavsiyede bulunacaktır.

Diş Protezi Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Diş protezlerinin uygulama amacı, genellikle hastanın yaşadığı diş eksikliğidir. Hastanın bir dişi eksikse, eksik dişe köprü yapılabilir. Bu uygulama dişin önünü ve arkasını keserek yapılır. Bu da bir tedavi seçeneğidir. Ama bu uygulama esnasında hastanın komşu dişleri zarar görebilir. Bu durumda dişlerinizi korumak için dişlerinize protez yaptırabilirsiniz. Hastanın diş renginden, görünümünden ve boyutundan memnun olmadığı durumlarda, protez diş tedavisi en iyi seçeneklerden biridir. Hastanın ağız ve diş yapısının bu tedavi için uygun olması, hekiminin yapacağı ayrıntılı muayene ve gelişmiş röntgen görüntülerinden elde edilen sonuçlara göre belirlenir. Diş eksikliğinin durumuna göre tedavi aşaması başlar. Ağızdaki mevcut dişlere kalıcı protezler uygulandığından, hastanın problemli dişlerinin bu tedaviye uygun olması gerekir. Tek bir diş protezi yapılacaksa, problemli diş kökünün güçlü ve uzun olmalısı şarttır. Öncelikle deforme olmuş diş, alınan ölçüye göre düzeltilir. Diş protezleri, doğal diş fonksiyonu ve estetiği elde etmek için diş üzerine yapıştırılır ve sabitlenir. Bazı durumlarda hareketli diş protezi yapılır. Bu tamamen hastanın ve doktorun karar vereceği bir durumdur. Birden fazla eksik dişi olan hastalarda, bu tip diş protezlerinin uygulanması için diş eksikliği alanının sağ ve sol tarafında sağlıklı ve dayanıklı dişlerin olması şarttır. Dişler arasındaki dişsiz bölgeye yapılan protez tekniğine köprü denir. Sabit diş protezleri, her iki tarafta gelişmemiş dişlere sahip olan hastalar için köprü benzeri bir yöntemle yapılabilir. Köprü ayaklarını oluşturan güçlü dişler kısaltılır dişlere sabitlenir.

Protez Diş Tedavisi Aşamaları

Protez diş tedavisi aşamaları, genellikle 4 seanste tamamlanır:

Hazırlık aşaması ve diş ölçüsünün alınması: restore edilecek diş veya dişler, uygulanacak restorasyon miktarına indirgenir ve laboratuvar modeli ve prosedürleri için tüm ağzın net boyutu alınır. Renk belirleme sürecine, diş hekimi ve hasta karar verir.

Labaratuvar Provası: laboratuvarda, model üzerinde hazırlanan zirkonyum veya metal altyapı prova edilir ve hastanın ağzına uygun hale getirilir.

İlk Prova: diş protezlerinin yerleştirilmesinden önceki aşamadır. Laboratuvarda hazırlanan diş protezlerinin dişler ve diş dokularrıyla olan uyumu kontrol edilir. Renk ve estetik uyumunun, hastanın yüzüne ve gülümsemesine uygun olması önemlidir. Bu aşamada hastaya bilgi verilerek son adımlara geçilir. Hastanın onayı alınır ve diş protezleri cilalanması için laboratuara geri gönderilir.

Dişlerin Cilalanması: laboratuvarda hazırlanan protez dişler, son kez ağızda denenir ve sorun görülmezse hastanın onayından sonra dişe sabitlenir ve yapışkan sertleştikten sonra artık kalıntılar çıkartılır.