ES Clinic - Excellent Smile Clinic

Mesaj Gönder

Formu Doldurun Sizi Arayalım

Horlama Tedavisi

image

Eğer sizin de horlama ve geceleri nefesiniz kesilerek uyanma gibi bir probleminiz varsa, muhtemelen horlama ya da uyku apnesi hastası olabilirsiniz. Horlama tedavi edilebilen bir tıbbi sorundur. Horlamak yalnızca sizi etkilemez, hem de çevrenizdeki kişilerin de horlama sesinden dolayı rahatsız olmalarını sağlayabilir. Horlama için, uykuda dokuların titreşmesine sebep olan türbülanslı hava akışı tanımını yapabiliriz. Diğer tüm seslerde olduğu gibi, horlama sırasında da havadaki parçacıklar ses dalgaları oluşturur. Horlamanın tıbbi adı, obstrüktif uyku apnesidir. Uykuda solunumun bazen durması ile kendisini gösteren ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Fazla kilo, alkol tüketimi, sırt üstü uyumak, antidepresan kullanmak, aşırı yorgunluk, burunda şekil bozuklukları, ağız ve çene yapısı gibi etkenler horlamaya sebebiyet verir.

Horlama Nedir, nasıl Meydana Gelir?

Nefes alırken, burnumuz veya ağzımızla akciğerlerimiz içinde düzenli bir hava akışı olur. Oturduğumuz veya nefes aldığımız zaman daha az ses çıkar. Egzersiz sırasında ise hava daha hızlı hareket eder ve soluduğumuzda bazı sesler çıkar. Havanın, burnun içinde ağızdan daha hızlı hareket etmesi ve bu bunun sonucunda da hava akışının daha fazla türbülans ile burun ve ağızdaki dokuların bazı titreşimleri oluşturmasıdır. Uyuduğumuzda, boğazın arkasındaki bölge kimi zaman kaslar gevşerken ve hatta geçici olarak kapanırken daralmaktadır. Bu küçük boşluktan daha hızlı geçen aynı hava, boşluğu kapsayan dokuların titreşimine neden olur. Bu durum, horlama sesinin oluşmasıdır. Horlayan insanların daralma için farklı nedenleri vardır. Daralma burun, ağız yahut boğazda olabilir. Palatal horlama bir ferdin ağzından nefes alması ya da burun tıkanıklığının olması halinde daha kötüdür.

Horlama Tedavisi

Hekiminiz ya da kulak burun boğaz doktorunuz, horlama tedavisi için aşağıda belirtilen gibi bir tıbbi cihaz ya da cerrahi prosedürleri önerebilir:

Devamlı pozitif Havayolu Basıncı (CPAP): Uyku sırasında hava yolunuzu açık tutmak için, başucunuzdaki bir makine basınçlı havayı, burnunuza veya yüzünüze taktığınız bir maskeye üfler.

Lazer destekli uvulopalatoplasti (LAUP): Uvulayı (boğazın arkasındaki yumuşak doku) kısaltmak ve damağın her iki tarafına küçük kesikler atmak için bir lazer kullanır. Kesikler iyileştikçe, çevredeki dokular horlamayı tetikleyen titreşimleri engellemek için sertleşir.

Palatal implantlar ya da Pillar prosedürü: Ağız içindeki yumuşak damağa, küçük bir plastik bir implantın entegre edilmesidir. Bu sistem, yumuşak damağın horlamayı engellemesini sağlar.

Somnoplasti: Horlamada titreşen uvula ve yumuşak damak dokularını temizlemek için az miktarda radyo frekans ısısı oluşturur. Lokal anestezi ile ortalama 30 dakika içinde yapılır.

Özel olarak takılan diş cihazları ve alt çeneli pozisyonerler: Alt çenenizi ya da dilinizi, uyuduğunuz sırada öne tarafa getirerek hava yolunuzu açar. Mükemmel bir sonuç için, bu cihazları kullanabilen ve uzman bir diş hekimine danışmanız gerekir.

Uvulopalatopharyngoplasty (UPPP): Termal Ablasyon Palatoplasti (TAP), tonsillektomi ve adenoidektomi benzer biçimde cerrahi prosedürler, dokuları cerrahi olarak çıkartarak yahut anormallikleri düzelterek solunum yolunuzun genişliğini artırır.