Kanal Tedavisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kanal tedavisi hakkında yanlış bilinen gerçekler vardır. Bunlardan biri de, kanal tedavisinin çok zor ve ağrılı bir tedavi olduğudur. Aslında kanal tedavisi, günümüz teknolojisinde kolay ve pratik bir şekilde yapılmaktadır. Problemli dişinizin durumu, diş hekiminiz tarafından belirlendikten ve kanal tedavisine başlanır. Kanal tedavisi, dişin durumuna bağlı olarak 1-2 seans ile tamamlanır. Bu tedavi için herhangi bir yaş sınırı olmamasına rağmen, 16 yaşından küçük çocuklar tavsiye edilmemektedir. Bunun uygunluk durumunu, diş hekiminiz dişin içindeki pulpanın durumunu belirledikten sonra karar verecektir. Tecrübeli bir dişçinin bu tedaviyi uygulaması, hasta sağlığı açısından çok önemlidir.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanal tedavisinin süresi, hasarlı dişin durumuna bağlı olarak değişir. Olağanüstü bir durum olmadıkça, 30-60 dakika arasında tamamlanır. Bazı istisnai durumlarda, 2 seans gerekebilir. Kanal tedavisi yapılırken, lokal anestezi uygulandığı için hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Bu tedavi haricinde uygulanan diğer tedaviler, diş çürüklerine, pulpa ve çevre dokulara zarar verir. Bunun sonucunda ise diş kayıpları ve çevre dokulardaki enfeksiyonlar oluşur. Diş eksikliğine varan sonuçlar meydana gelmemesi için, tedavinin kişiye özel planlanması önemlidir.
Kanal Tedavisi İyileşme Süreci
Kanal tedavisinden sonra anestezi etkisinde olduğunuz için, dilinize ve dudağınıza zarar vermemeye dikkat edin. Tedaviden sonra 2 saat boyunca hiçbir şey yemeyin ve içmeyin. İyileşme döneminde, süreci hızlandırmak için sert ve zararlı yiyecekler yemeyin. Tedaviden sonra hafif ağrı olabilir, bu sizi endişelendirmesin. Diş hekiminin önerdiği ilaçları mutlaka kullanmalısınız. İlaçlar, iyileşme sürecini hafifletir. Kanal tedavisi iyileşme süreci, her hastada farklı olabilir. Eğer geçici dolgular düşerse, doktorunuzu arayın ve durumu bildirin. Genel olarak, 1 hafta içinde tüm ağrılardan kurtulur ve tamamen iyileşirsiniz. Cerrahi operasyon yapılan dişteki çürük miktarı, kök çevresindeki iltihaplı dokunun büyüklüğü ve hastanın ağız sağlığı gibi faktörler iyileşme sürecinde etkilidir. Tedavi sonrasında doktor tavsiyelerine uyarsanız, kısa sürede iyileşir ve sağlığınıza kavuşursunuz.
Kanal Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kanal tedavisinden sonra dişlerinizi fırçalamaya devam edin ve diş ipi ile temizlemeye özen gösterin. Kanal tedavisinden sonra çiğneme fonksiyonlarında problem yaşamanız muhtemeldir. Bunun için, tavsiye edilen ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Diş hekiminiz antibiyotik kullanmanızı önerdiyse, enfeksiyonun tüm semptomları ortadan kalksa bile, mutlaka belirlenen süre içinde kullanmalısınız. Isırma fonksiyonu ile ilgili probleminiz varsa ve ağrınız dinmiyorsa mutlaka diş hekiminize danışın. Her cerrahi prosedürlerde olduğu gibi, kanal tedavisinden sonra iltihaplanma olabilir. Kök kanal tedavisinden sonra, müdahale edilen dişin içinde ve çevresinde meydana gelen iltihaplanma, iyileşme sürecinin normal sürecidir. Çiğneme ve ısırma fonksiyonu sırasında ağrı, zonklama ve hassasiyet hissedebilirsiniz. Ameliyattan sonra ortaya çıkan bu semptomlar hafif seyreder. Doktor tavsiyelerine uyarsanız, bu sorunlar ortadan kalkar.